Pagina terug Terug

Tijdens een van mijn lezingen over ondernemen

Hans Kazan
12 jun 2023 4 min

Tijdens een van mijn lezingen over ondernemen, vertelde ik afgelopen week over een zakelijk avontuur waarbij ik ben bedrogen en financieel genadeloos onderuit werd gehaald. Dat bedrog heeft mij destijds op meerdere fronten enorm geraakt.

Verschillende mensen uit het publiek reageerden tijdens de ronde “vragen en antwoorden” dat het na zo’n klap vaak moeilijk is om weer iemand te vertrouwen. Je stelt je niet zo makkelijk meer open en raakt soms verbitterd.

Hetgeen ik heb geleerd, is dat ik eerst moest leren accepteren.

Dat klinkt simpel, maar dat was het niet.

Accepteren is eerst lering trekken uit hetgeen is gebeurd en dan loslaten en afstand nemen. Heel helder beseffen dat je het verleden niet meer kunt veranderen. Dus zeker niet achteromkijken en de schuld geven aan andere mensen en/of situaties die een kwalijke rol hebben gespeeld. Dat heeft totaal geen zin. Je wordt er alleen maar naar van.

Na de acceptatie is het belangrijk weer met frisse blik vooruit te kijken. Een stip op de horizon te plaatsen. Een eerste stap in de nieuwe richting te zetten en vervolgens met enthousiasme… je weg te vervolgen.

Nu, enkele jaren ná dit incident, kan ik zeggen dat ik zonder spijt over het verleden, zonder angst voor de toekomst, mijn weg nog steeds vol bevlogenheid vervolg.

#positiviteit #inspiratie #dankbaar #leermoment #ondernemerschap

Blijf op de hoogte

Gerelateerde blog items items

21 mei 2024

Pech en geluk worden niet eerlijk verdeeld

4 jan 2024

Om ergens te komen, moet je eerst besluiten niet te blijven waar je nu bent

4 sep 2023

Omgaan met tegenslag…

25 jul 2022

Digitale nomade

9 mei 2022

Een GEZOND mens wil wel 1000 dingen. Een ZIEK mens wil maar één ding. BETER worden!

4 okt 2021

Zonder geluk vaart niemand wel…!

2 aug 2021

50 jaar op het podium

10 mei 2021

Geluk is waarderen wat je hebt!

19 nov 2020

Online optredens

6 okt 2020

Mijn dochter Lara